fbpx

Sejenak Pagi | 6 TIPS BERSANGKA BAIK

Sejenak Pagi | 6 TIPS BERSANGKA BAIK DARI SYEIKH ABDUL KADIR AL-JAILANI

1️⃣Jika engkau bertemu dengan SESEORANG, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :
“Mungkin kedudukannya di sisi Alloh Ta’ala jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku”.

2️⃣Jika bertemu ANAK.KECIL, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
“Anak ini belum bermaksiat kepada Alloh Ta’ala, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku”..

3️⃣Jika bertemu orang TUA, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
“Dia telah beribadah kepada Alloh Ta’ala jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku.”

4️⃣Jika bertemu dengan seorang yang BERILMU, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
“Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku.”

5️⃣Jika bertemu dengan seorang yang BODOH, maka katakanlah (dalam hatimu) :
“Orang ini bermaksiat kepada Alloh Ta’ala kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku.”

6️⃣Jika bertemu dengan orang KAFIR, maka katakanlah (dalam hatimu) :
“Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

🌹Pendek kata, konsep sangka baik ialah tidak memandang diri lebih baik, lebih bagus, lebih afdhal dan lebih tinggi dari sesiapa pun kerana kita tidak mengetahui benar-benar dari Loh Mahfuz adakah kita akan meninggal dengan husnul khatimah atau su’ul khatimah.

🌹Tidak rugi kita bersangka baik terhadap insan daripada kita bersangka buruk yang boleh mendatangkan dosa. Jika ternampak sesuatu yang boleh membawa kita bersangka buruk kepada manusia lain maka carilah 70 alasan untuk kita terkeluar dari sangkaan buruk tersebut agar kita dapat bersangka baik dengannya.

🌹Seseorang yang bersangka baik, dia tetap benar disisi Alloh Ta’ala walau sangkaannya itu tersalah namun seseorang yang bersangka buruk akan tetap salah disisi Alloh Ta’ala walau sangkaannya itu tepat dan benar.

🌷Satu-satunya yang kita boleh bersangka buruk ialah nafsu kita sendiri. Carilah aib dan kekurangan diri sendiri, jika kita sibuk dengan keaiban kita masing-masing nescaya kita tidak akan ada masa untuk mengintai dan memperkatakan keaiban orang lain.

Semoga kita diberi sifat mata lebah yang sentiasa melihat dan mencari kebaikan bunga dimana-mana dan bukan mata lalat yang sentiasa memandang dan mencari kotoran dan najis diserata tempat.
(Qaseh)

Semoga kita senantiasa memperbaiki ibadah kita kpd Alloh Ta’ala, dan terus istiqomah bertutur kata, berfikir dan berbuat baik dan benar.

Semoga kita menjadi lebih baik dan lebih bermanfaat.
Robbana Taqobbal Minna
Ya Alloh terimalah dari kami (amalan kami), aamiin

@ sejenakpagi.official
www.sejenakpagi.info
😊❤👍